Tuesday, 6 May 2014

Ikan kukus tomyam...


01022011361


Bahan-bahan ( utk mkn 2-4 org )

  • 1 ekor siakap/kerapu
  • 2kiub tomyam Knoor -- +4sb air suam jadikan paste
  • 2 serai--diketuk
  • 5 cili padi--ketuk sikit
  • 5-6 daun limau--siat sikit
  • halia sebesar ibu jari-- hiris
  • 1 pokok daun bawang--potong 1"
  • 1/2 cwn bawang goreng
  • 2 sm kicap cair
  • 2 sm minyak masak
  • 1 tomato--potong bulat
  • kepingan nenas (kalu suka)

Cara-cara

  1. 1. bersihkan ikan , lumurkan paste tomyam keseluruh ikan.
  2. 2. taruhkan halia,daun limau, cili padi,serai keatas ikan.
  3. 3. siram kicap cair dan minyak masak kemudian taburkan daun bawang dan bawang goreng.
  4. 4. susun tomato dan nenas ditepi ikan. kukus 12-15 minit.
  5. 5. hidangan ini enak di makan ketika panas.


Ikan kukus...

Ikan-stim



Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 1 ekor ikan saiz besar
  • ** Bahan tumbuk**
  • 1 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • ** Bahan hiris **
  • 5 batang serai
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 2 tangkai daun bawang
  • 1/2 bunga kantang
  • ** Bahan-bahan lain **
  • 1 labu bawang jeruk- potong 4
  • 2-3 tangkai daun sadri
  • 5 biji limau kasturi-ambik airnya
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • garam
  • gula
  • bahan perisa - (optional)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 2-3 biji cili padi
  • 2 helai daun limau purut

Cara-cara

  1. Bersih ikan dan kelar. Lumurkan dengan bahan tumbuk. Masukkan ikan ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus
  2. Masukkan semua bahan-bahan lain dan yang telah dihiris
  3. Kalau nak pedas, cili padi tadi bolehlah dipotong
  4. Kukus sehingga masak


Sumber : http://www.myresipi.com...

No comments:

Post a Comment