Ikan kukus tomyam...
Bahan-bahan ( utk mkn 2-4 org )
- 1 ekor siakap/kerapu
- 2kiub tomyam Knoor -- +4sb air suam jadikan paste
- 2 serai--diketuk
- 5 cili padi--ketuk sikit
- 5-6 daun limau--siat sikit
- halia sebesar ibu jari-- hiris
- 1 pokok daun bawang--potong 1"
- 1/2 cwn bawang goreng
- 2 sm kicap cair
- 2 sm minyak masak
- 1 tomato--potong bulat
- kepingan nenas (kalu suka)
Cara-cara
- 1. bersihkan ikan , lumurkan paste tomyam keseluruh ikan.
- 2. taruhkan halia,daun limau, cili padi,serai keatas ikan.
- 3. siram kicap cair dan minyak masak kemudian taburkan daun bawang dan bawang goreng.
- 4. susun tomato dan nenas ditepi ikan. kukus 12-15 minit.
- 5. hidangan ini enak di makan ketika panas.
Ikan kukus...
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 1 ekor ikan saiz besar
- ** Bahan tumbuk**
- 1 ulas bawang putih
- 1cm halia
- ** Bahan hiris **
- 5 batang serai
- 5 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 2 tangkai daun bawang
- 1/2 bunga kantang
- ** Bahan-bahan lain **
- 1 labu bawang jeruk- potong 4
- 2-3 tangkai daun sadri
- 5 biji limau kasturi-ambik airnya
- 1 sudu kecil tepung jagung
- garam
- gula
- bahan perisa - (optional)
- 1 sudu besar minyak masak
- 2-3 biji cili padi
- 2 helai daun limau purut
Cara-cara
- Bersih ikan dan kelar. Lumurkan dengan bahan tumbuk. Masukkan ikan ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus
- Masukkan semua bahan-bahan lain dan yang telah dihiris
- Kalau nak pedas, cili padi tadi bolehlah dipotong
- Kukus sehingga masak
Sumber : http://www.myresipi.com...
No comments:
Post a Comment